Waarom is rageren, flossen of stokeren belangrijk?
Van je ouder(s), je tandarts en/of je mondhygiënist heb je in je leven vast al regelmatig gehoord dat het belangrijk is om minimaal twee keer per dag je tanden te poetsen met ofwel een handtandenborstel ofwel een elektrische tandenborstel. Wist je dat het daarna ragen of rageren, flossen en/of stoken of stokeren echter minstens zo belangrijk is? Met rageren, flossen en stokeren verwijder je namelijk de na het tandenpoetsen achtergebleven etensresten en tandplak uit de ruimten tussen je tanden, de zogeheten interdentale ruimten.
De interdentale ruimten zijn precies de plekken waar je met een tandenborstel alleen niet goed bij kunt en etensresten en tandplak daarom vast kunnen komen te zitten. De etensresten en tandplak die tussen je tanden en kiezen vast komen te zitten en daar blijven zitten zorgen er op den duur voor dat bacteriën vrij spel krijgen en onder meer een slechte adem, cariës (gaatjes) en andere tand(vlees)problemen kunnen veroorzaken. Om dit te voorkomen, is het dus zeker geen slecht idee om óók minimaal één keer per dag tussen je tanden en kiezen te rageren, te flossen en/of te stokeren.
Hoe kun je interdentale ruimten het best reinigen?
Ga je gebruikmaken van bepaalde hulpmiddelen om de verschillende interdentale ruimten van je gebit mee te reinigen en je mondhygiëne verder te verbeteren, dan moet je dit vooral op de juiste manier doen. Waarom? Als je tandenragers, flosdraden of tandenstokers op een onjuiste manier hanteert, loop je het risico dat je je tanden en/of kiezen onnodig beschadigt en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
Omdat ieder gebit uniek is en tanden en/of kiezen op de ene plek vaak net iets verder uit elkaar staan dan op de andere plek, zijn er bij Kiesrijk.nl ragers, flosdraden en tandenstokers in allerlei verschillende maten verkrijgbaar en is het heel goed mogelijk dat je voor het schoonmaken van je hele gebit met bijvoorbeeld ragers meerdere maten ragers nodig hebt. Weet je niet zeker of je de voor jouw situatie juiste maat of maten ragers hebt gekocht en of je ze goed gebruikt? Raadpleeg dan je tandarts of mondhygiënist.
Kun je beter rageren, flossen of stokeren?
Rageren, stokeren en/of flossen zijn drie goede manieren om (ook) de interdentale ruimten van je gebit goed schoon te krijgen en te houden. Welke van de drie manieren je (wanneer) het best kunt toepassen, lees je hieronder.
Rageren
Over het algemeen is rageren het meest effectief. Dankzij de borstelharen van het borstelgedeelte van ragers kun je etensresten en tandplak zo grondig verwijderen. Door na het tandenpoetsen een rager te gebruiken haal je de meeste bacteriën weg en wordt de kans op het ontstaan van gaatjes aanzienlijk kleiner. Via Kiesrijk.nl kun je interdentale ragers van topmerken als Interprox, Lactona en TePe bestellen.
Ragergels
Om het gebruik van een interdentale rager nóg effectiever te maken, zijn er speciale ragergels op de markt die je met een interdentale rager kunt aanbrengen in de ruimte tussen je tanden. Behalve antibacteriële en tandplakwerende ingrediënten bevatten deze gels ook fluoride en kun je ze dus zien als een extra tandpasta voor je interdentale ruimten.
Door ragergel te gebruiken, reinig je dus niet alleen de oppervlakken van je tanden en kiezen, maar ook de interdentale ruimten. Bij Kiesrijk.nl kun je bijvoorbeeld terecht voor Interprox Gel van – hoe kan het ook anders – Interprox en Gingival Gel van TePe.
Let op! Verkeerd of overdreven gebruik van ragers kan schade veroorzaken aan tanden, kiezen en het tandvlees. Een te grote rager kan je gebit beschadigen, maar een te kleine rager reinigt onvoldoende. Gelukkig is het ijzerdraadje waaromheen de borstelharen van het borstelgedeelte zijn geweven voorzien van een beschermende plastic coating en is hierdoor de kans op schade al automatisch kleiner.
Flossen
Ervoor kiezen om te flossen is met name slim als interdentale ruimten heel smal zijn. In tegenstelling tot de borstelgedeelten van de meeste ragers is tandzijde namelijk wél dun genoeg om tussen de krapste ruimten tussen tanden en/of kiezen te bereiken en deze schoon te krijgen.
Oral-B Superfloss
Oral-B Superfloss is een speciale soort soort tandzijde, ontworpen om te helpen bij het reinigen van tanden en kiezen en het verwijderen van etensresten en tandplak op moeilijk bereikbare plekken. Daarbij gaat het niet alleen om de interdentale ruimten, maar bijvoorbeeld ook om de ruimten rond de slotjes van een beugel, bruggen en implantaten.
Oral B Superfloss onderscheidt zich van tandzijde van andere merken door het unieke ontwerp. De floss bestaat namelijk uit drie verschillende delen: een verstevigd uiteinde aan de ene kant, een sponsachtig middengedeelte en een uiteinde met daaraan flosdraad aan de andere kant.
Het verstevigde uiteinde van Oral-B Superfloss is bedoeld om gemakkelijk mee onder beugeldraad, bruggen of implantaten te kunnen glijden. Het middengedeelte van de flosdraad heeft een sponsachtige textuur, die zich eenvoudig aanpast aan verschillende tandvormen, bedoeld om tandplak en voedselresten mee te verwijderen. Het uiteinde van de Oral-B tandzijde is gemaakt van gewoon flosmateriaal, bedoeld om de interdentale ruimten mee te reinigen.
Flosdraad voor bruggen
Flosdraad voor bruggen, ook wel bekend als brugnaalden of brugflossers, is een speciale soort flosdraad, ontworpen om de ruimten onder een brug in de mond te reinigen. Omdat bruggen verschillende tanden of kiezen met elkaar verbinden, zijn er ruimten tussen de kunsttand en het tandvlees waar voedselresten en bacteriën zich kunnen ophopen. Deze gebieden zijn met een tandenborstel vaak niet te bereiken en soms zelfs ook niet met gewone flosdraad. In zo'n geval biedt flosdraad voor bruggen uitkomst.
Brugflossers hebben aan de ene kant een stug uiteinde dat kan worden ingebracht onder de kunsttand van de brug. Aan de andere kant van het flosdraad zit een handvat of een houder waarmee je de flosdraad kunt vasthouden en kunt manoeuvreren. Door voorzichtig heen en weer en op en neer te bewegen, kun je de ruimte onder de brug effectief schoonmaken en voedselresten en bacteriën verwijderen.
Let op! Goed flossen kan vrij lastig kan zijn. Heb jij moeite met flossen? Weet dan dat je mondhygiënist je niet alleen advies kan geven over flossen, maar ook heel precies kan voordoen hoe je moet flossen. Zo hoef je niet bang te zijn dat er tijdens het flossen ooit schade aan je gebit ontstaat.
GUM flosdraad
Het merk GUM biedt verschillende soorten flosdraad. Behalve voor de reguliere GUM flosdraad kun je ook kiezen voor GUM flosdraad met een harde coating, GUM flosdraad met een zachte coating en GUM flosdraad met een speciale smaak.
Verder heeft GUM flosdraad ontwikkeld om aan een aantal specifieke behoeften te kunnen voldoen. De GUM flosdraad met een extra gladde textuur is bijvoorbeeld ontworpen voor gevoelige tanden en tandvlees. De GUM flosdraad met een extra veerkrachtige structuur glijdt beter tussen de tanden door en flosdraad met een speciale technologie is nog meer dan andere flosdraad gericht op het verminderen van tandplak.
Voor een optimaal flosresultaat is het vooral van belang dat je weet welk type GUM flosdraad het best bij jouw gebit past. Bij vragen hieromtrent kun je je tandarts of mondhygiënist om advies vragen of contact opnemen op met een van de medewerkers van onze klantenservice.
Stokeren
Besluiten om te gaan stokeren is vooral verstandig als interdentale ruimten redelijk groot zijn. Daar passen tandenstokers die driehoekig van vorm zijn namelijk prima tussen. Een goede kwaliteit houten tandenstoker splintert niet en een goede kwaliteit rubberen tandenstoker breekt niet.
Houten tandenstokers
Er zijn allerlei soorten en maten houten tandenstokers, maar wat ieder geval voor alle tandenstokers van hout geldt, is dat ze stuk voor stuk gemaakt zijn van duurzaam gekapt FSC® hout, afkomstig van bomen uit bossen die op een verantwoorde wijze worden beheerd. Bij Kiesrijk.nl ben je onder meer aan het juiste adres als je op zoek bent naar de volgende merken houten tandenstokers:
- Lactona Intersticks tandenstokers helpen je om tandplak, slechte adem en bloedend tandvlees te voorkomen door kleine en middelgrote ruimten tussen je tanden schoon te maken met het zachte berkenhout waarvan de stokers zijn gemaakt.
- Stimudent tandenstokers zijn extra dun en ideaal om te gebruiken als je last hebt van geïrriteerd of ontstoken tandvlees. Het feit dat ze extra dun zijn zorgt ervoor dat je nóg gemakkelijk tussen je tanden en kiezen kunt komen en je tandvlees op een nóg comfortabelere manier kunt masseren en reinigen.
- BlueM tandenstokers helpen je niet alleen het ontstaan van eventuele gebitsproblemen voorkomen, maar laten ook nog eens een heerlijke muntsmaak achter die je een extra fris gevoel in je mond geeft.
Rubberen tandenstokers
Onder rubberen tandenstokers vallen bij Kiesrijk.nl ook siliconen en plastic tandenstokers. Met name siliconen tandenstokers zijn gemakkelijk en zacht in gebruik en daardoor ideaal voor beginnende interdentale reinigers als kinderen. Verder zijn ze vooral geschikt voor mensen die last hebben van gevoelige tanden, gevoelig tandvlees of gingivitis.
Zowel siliconen en plastic tandenstokers (picks) als TePe EasyPick en GUM Soft Picks zijn – in tegenstelling tot de houten varianten – herbruikbaar. Door online rubberen, siliconen of plastic tandenstokers te kopen, maak je dus ook meteen een duurzame keuze.
Let op! Ronde tandenstokers bestaan niet en (altijd ronde) cocktailprikkers zijn dus niet geschikt zijn om tanden mee te stoken. Om de na het tandenpoetsen achtergebleven etensresten en tandplak te verwijderen gebruik je – zoals gezegd – enkel driehoekige tandenstokers.
Ragers, flosdraden en/of tandenstokers online bestellen bij Kiesrijk.nl
Kies je voor gemak en wil je daarom graag ragers, flosdraden en/of tandenstokers online kopen? Dan heb je geluk! Bij Kiesrijk.nl vind je een breed aanbod aan ragers, flosdraden en tandenstokers van allerlei topmerken. Heb je hier nog vragen over? Lukt het niet om een bestelling te plaatsen of kunnen we je op een andere manier van dienst zijn? Aarzel dan vooral niet om contact met ons op te nemen door een berichtje te sturen naar: [email protected]. Op werkdagen krijg je binnen 24 uur antwoord. We horen graag van je en helpen je met alle plezier verder!