0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Didi | Kiesrijk.nl - Maandag 29 April 2024

    Wat te doen bij ontstoken tandvlees?

    Ontstoken tandvlees is een vaak voorkomend mondprobleem dat veel mensen treft. Bij ontstoken tandvlees kan het gaan om een milde irritatie, maar ook om een ontsteking die kan leiden tot ernstigere tandheelkundige problemen. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om ontstoken tandvlees te behandelen en je mondgezondheid te verbeteren. In deze blog lees je meer over enkele effectieve manieren om ontstoken tandvlees te herstellen.

    Hoe herken je ontstoken tandvlees en hoe ontstaat het?

    Voordat wordt ingegaan op het behandelen van ontstoken tandvlees, is het zaak om ontstoken tandvlees te herkennen en handig om te weten hoe ontstoken tandvlees ontstaat.

    Enkele kenmerken van ontstoken tandvlees

    Ontstoken tandvlees is niet altijd even duidelijk zichtbaar en dus ook niet altijd even goed te herkennen. Enkele kenmerken die zich bij een tandvleesontsteking voor kunnen doen zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het aanraken, tandenpoetsen en eten.

    Daarnaast kan een onaangename smaak in de mond of slechte adem wijzen op ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees is zelden echt pijnlijk.

    Enkele oorzaken van ontstoken tandvlees

    Een ontsteking rond het tandvlees wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Tandplak is een zachte, kleverige, nauwelijks zichtbare laag van speekseleiwitten en bacteriën op je tanden en kiezen. Met name de bacteriën kunnen – als ze niet worden verwijderd en zich (dus) ophopen  – op den duur irritatie en uiteindelijk een ontsteking veroorzaken.

    Behalve een ophoping van tandplak kunnen ook diabetes, HIV, een zwangerschap, stress, menstrueren, roken en het gebruiken van bepaalde medicijnen ontstoken tandvlees veroorzaken.

    Twee fasen van ontstoken tandvlees

    Tandvleesontsteking bestaat uit twee fasen met de volgende twee verschillende wetenschappelijke termen: gingivitis en parodontitis. De eerste fase (gingivitis) is, als het snel wordt behandeld, vrij onschuldig en veroorzaakt meestal alleen een lichte ontsteking in de vorm van wat irritaties en wat kleine bloedingen, met name bij het tandenpoetsen.

    Als gingivitis echter niet wordt behandeld, kan de lichte ontsteking overgaan in de tweede fase en zich ontwikkelen tot parodontitis, zwaar ontstoken tandvlees. Heb je net ontdekt dat je last hebt van ontstoken tandvlees? Neem dit dan dus meteen serieus, ook al lijkt de ontsteking op het eerste gezicht niet heel ernstig. Meer over beide fasen van ontstoken tandvlees lees je hieronder.

    Gingivitis: licht ontstoken tandvlees (fase 1)

    Zoals hierboven ook al is aangegeven, is de wetenschappelijke term voor de eerste fase van ontstoken tandvlees gingivitis. Bijna iedereen heeft weleens last van gingivitis (gehad). Bij gingivitis is tandvlees gevoeliger, bloedt tandvlees een beetje en ziet het er wat gezwollen uit.

    In de eerste fase van een tandvleesontsteking zit de ontsteking enkel nog aan de rand van het tandvlees. Mede daarom kun je deze fase prima zelf thuis behandelen door een goede mondhygiëne toe te passen: zorg dat je je tanden twee keer per dag poetst en na het poetsen de achtergebleven tandplak regelmatig verwijdert met behulp van tandenragers, tandenstokers of floss.

    Parodontitis: zwaar ontstoken tandvlees (fase 2)

    Als licht ontstoken tandvlees onbehandeld blijft, kan de ontsteking (die eerst alleen aan de rand van het tandvlees zat) zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees trekt zich daarbij terug en laat uiteindelijk los van de tanden en kiezen.

    De ontstane ruimten (de zogeheten verdiepte pockets) zijn de ideale plek voor bacteriën om zich te nestelen. De tandplak die zich daar vormt, kan vrijwel onmogelijk nog worden verwijderd en veroorzaakt een chronische ontsteking.

    Deze tweede fase van ontstoken tandvlees wordt parodontitis genoemd. Bij parodontitis kan ontstoken tandvlees zoveel schade aanrichten dat het kaakbot wordt afgebroken. Een eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen.

    Hoe behandel je ontstoken tandvlees?

    Bloedend tandvlees is een van de tekenen van ontstoken tandvlees. Negeer dit teken niet, maar onderneem stappen om je tandvlees weer gezond te krijgen. Zoals hierboven al te lezen viel, is een ophoping van tandplak de belangrijkste oorzaak van ontstoken tandvlees. 

    Je kunt het ontstaan en de ophoping van tandplak voorkomen door je mond goed schoon te houden. Hulpmiddelen om je mond schoon te houden zijn onder andere handtandenborstels of elektrische tandenborstels, tandpasta, tandenstokers, ragers, flosdraad, en/of tongschrapers.

    Let op! Overleg altijd met je tandarts of mondhygiënist om te weten welke hulpmiddelen je in jouw situatie het best kunt gebruiken.

    Tips om ontstoken tandvlees te herstellen

    Gezond tandvlees is lichtroze van kleur en bloedt niet op het moment dat je het aanraakt, iets eet of je tanden poetst. In een gezonde mond zijn alleen de tanden en kiezen zichtbaar. De wortel van een tand of kies zit goed vast aan het kaakbot. Gezond tandvlees bedekt het kaakbot en zit strak om de tanden en kiezen heen.

    Is je tandvlees rood van kleur, bloedt je tandvlees als je het aanraakt, als je iets eet of tijdens het tandenpoetsen? Zit je tandvlees losser om je tanden en kiezen dan anders en is het licht gezwollen? Dan is het ontstoken. Met de volgende tips kun je ontstoken tandvlees weer herstellen.

    • Hanteer een goede mondhygiëne
      Een van de belangrijkste stappen om ontstoken tandvlees te behandelen, is door een goede mondhygiëne te hanteren. Poets je tanden minstens twee keer per dag met een zachte tandenborstel en wat tandpasta. Vergeet niet om ook je tong te poetsen, aangezien bacteriën zich daar gemakkelijk kunnen ophopen. Gebruik verder ragers, stokers of floss om tandplak en voedselresten die na het tandenpoetsen tussen je tanden en/of kiezen zijn blijven zitten te verwijderen.
    • Gebruik een antibacterieel mondspoelmiddel
      Een antimicrobieel mondwater kan helpen bij het verminderen van ontsteking en het doden van bacteriën in jouw mond. Overleg met je tandarts over het juiste mondspoelmiddel voor jouw situatie. Zorg ervoor dat je het mondspoelmiddel gebruikt zoals op de verpakking staat aangegeven, want overmatig gebruik ervan schadelijk kan zijn voor je mondgezondheid.
    • Bezoek je tandarts regelmatig
      Het regelmatig bezoeken van je tandarts is van essentieel belang, bij voorkeur om de zes maanden. Tandartsen kunnen de toestand van je tandvlees beoordelen en eventuele problemen vroegtijdig opsporen. Als bij jou een keer gingivitis wordt vastgesteld, kan je tandarts je tips geven en aanvullende behandelingen aanbevelen.
    • Laat je gebit professioneel reinigen
      Bij ernstig ontstoken tandvlees dat richting parodontitis dreigt te gaan, kan je tandarts een professionele gebitsreiniging voorstellen. Tijdens deze procedure zal een tandarts of mondhygiënist  tandplak en tandsteen verwijderen die zich boven en onder de tandvleeslijn hebben opgehoopt. Dit kan de ontsteking verminderen en je tandvlees helpen genezen.
    • Gebruik antibiotica en medicatie
      Is de tandvleesontsteking ernstig, dan kan je tandarts je in sommige gevallen antibiotica voorschrijven om de ontsteking te verminderen. Daarnaast kan deze medicatie voorschrijven om de symptomen van ontstoken tandvlees te behandelen.
    • Pas je levensstijl aan
      Het aanbrengen van enkele veranderingen in je levensstijl kan ook helpen bij de behandeling van ontstoken tandvlees. Het stoppen met roken, het verminderen van stress en het beperken van suikerinname kunnen allemaal bijdragen aan het verbeteren van je mondgezondheid.
    • Eet gezond
      Tot slot kan het volgen van een uitgebalanceerd dieet met voldoende vitaminen en mineralen bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem en de genezing van ontstoken tandvlees bevorderen. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C als citrusvruchten, en zorg ervoor dat je voldoende calcium en vitamine D binnen krijgt. Deze stoffen zorgen voor sterke niet alleen voor sterke botten, maar ook voor sterke tanden en kiezen.


    Jouw mondverzorgingsproducten bestellen bij Kiesrijk.nl

    Op onze pagina ‘Tandvleesontsteking’ vind je alle mondverzorgingsproducten uit ons assortiment die je kunnen helpen om je tandvlees te herstellen. Blader op je gemak door ons brede aanbod, ontdek welke producten het best bij jouw gebit passen en bestel ze direct. 

    Lukt het niet om een bestelling te plaatsen of kunnen we je op een andere manier van dienst zijn? Aarzel dan vooral niet om contact met ons op te nemen door een berichtje te sturen naar: [email protected]. Op werkdagen krijg je binnen 24 uur antwoord. We horen graag van je en helpen je met alle plezier verder!

    Recente artikelen

    Tips en adviezen voor een effectieve gebitsverzorging.