0
Sluiten

Categorieën

Filters

    Tip van Anne - Mondhygiënist

    Tandplak blijft tussen je tanden zitten. We adviseren om dagelijks tussen je tanden te reinigen met ragers of tandenstokers.

    Bekijk ons assortiment

    Tongschrapers

    Een tongschraper wordt een steeds populairdere optie voor een gezonde mond. Door dagelijks de tong te schrapen met een tongschraper verwijder je slechte bacteriën wat zorgt voor een betere mondgezondheid en een frisse adem. Toon meer

    Merken

    Kenmerken

    Inhoud verpakking

    Prijs

    -
    10 Producten

    Wat doet een tongschraper?

    Een tongschraper, ook wel een tong reiniger genoemd, is een handig hulpmiddel dat je gebruikt om je tong schoon te maken. Gedurende de dag kunnen er bacteriën, voedselresten, en dode cellen op je tong achterblijven, vooral achterin. Dit kan zorgen voor een slechte adem, een minder scherpe smaak, en zelfs problemen zoals tandplak.

    Met een tongreiniger verwijder je deze ophopingen eenvoudig door het van achter naar voren over je tong te halen. Het schraapt de aanslag eraf zonder je tong te beschadigen, waardoor je mond fris blijft en je smaakbeleving verbetert. In vergelijking met een tandenborstel of mondspoeling zorgt je tong schrapen voor een grondigere reiniging van je tong.

    Wat zijn de tekenen dat je je tong zou moeten schrapen?

    Het regelmatig gebruiken van een tongschraper is voor iedereen goed, maar er zijn specifieke tekenen die erop wijzen dat het echt tijd is om je tong te reinigen:

    1. Witte of gele aanslag:
      • Een van de meest voorkomende tekenen is een witte of gelige aanslag op je tong. Deze aanslag bestaat uit dode cellen, voedselresten, en bacteriën die zich ophopen, vooral op het achterste deel van je tong.
    2. Slechte adem (halitose):
      • Als je merkt dat je vaak een slechte adem hebt, zelfs na het tandenpoetsen, kan dit een teken zijn dat er bacteriën op je tong achterblijven die nare geurtjes produceren, wat tot een onaangename geur leidt.
    3. Verstoorde smaak:
      • Als voedsel minder smaakvol lijkt of als je een vreemde, metaalachtige of bittere smaak in je mond ervaart, kan dit komen door een ophoping van vuil en bacteriën op de tong, wat de smaakpapillen belemmert.
    4. Gezwollen of geïrriteerde tong:
      • Als je tong er gezwollen uitziet of als je irritatie voelt, kan dit een teken zijn van een ophoping van bacteriën die een ontstekingsreactie veroorzaken.

    Wat is het verschil tussen een tongschraper en een tongborstel?

    Hoewel beide hulpmiddelen zijn ontworpen om je tong te reinigen, verschillen ze in ontwerp en werking:

    1. Tongschraper:
      • Ontwerp: Een tongschraper is meestal U-vormig of rechthoekig met een glad, smal oppervlak, vaak gemaakt van metaal of plastic. Het is speciaal ontworpen om makkelijk over de tong te glijden en aanslag in één beweging te verwijderen.
      • Effectiviteit: Ze zijn zeer effectief in het verwijderen van zowel oppervlakkige als dieper liggende aanslag op de tong. Ze bieden een meer gerichte reiniging door de schrapende beweging.
      • Gebruik: Je plaatst hem achter op je tong en trekt hem naar voren, waarbij je de aanslag verwijdert. Dit kan een paar keer worden herhaald.
    2. Tongborstel:
      • Ontwerp: Een tongborstel lijkt op een tandenborstel maar heeft vaak zachtere en bredere borstelharen. Sommige tongborstels hebben aan de andere kant een schraper.
      • Effectiviteit: Tongborstels zijn nuttig voor het losmaken van oppervlakkige aanslag en het reinigen van de tong. Ze zijn vaak zachter en kunnen minder effectief zijn voor het verwijderen van hardnekkige aanslag dan een tongreiniger
      • Gebruik: Net als een tandenborstel beweeg je de borstel in cirkelvormige bewegingen over je tong om vuil los te maken, waarna je eventueel de schraper zijde kunt gebruiken om de losse resten te verwijderen.

    Wij van Kiesrijk.nl raden aan om een tongschraper in plaats van een tongborstel te gebruiken omdat een tongschraper veel effectiever is in het verwijderen van hardnekkige aanslag en bacteriën van je tong. Waar een tongborstel vaak alleen de oppervlakte schoonmaakt, dringt een tongreiniger dieper door en verwijdert grondig de ophopingen die zorgen voor een slechte adem en andere mondproblemen. Bovendien is het gebruik van een tongschraper sneller en gemakkelijker, waardoor je met één simpele beweging je tong schoonmaakt zonder het risico op irritatie.

    De gebruiksaanwijzing voor een tongschraper

    Wanneer je voor het eerst een tongschraper gebruikt, kan dit erg wennen zijn. Veel mensen vinden het namelijk erg vervelend om de tong te reinigen. Daarom is het belangrijk om de juiste tongreiniger voor jouw mond te kiezen. 

    • Buig een stukje naar voren.
    • Steek je tong zover mogelijk uit.
    • Maak de tongreiniger nat met wat lauw water.
    • Plaats de tongschraper achter op je tong en adem rustig door.
    • Schraap zachtjes naar voren. Adem uit tijdens het naar voren halen van de tongreiniger. Zo voorkom je kokhalzen.
    • Herhaal dit met het brede uiteinde van de tongreiniger in totaal drie keer.
    • Het middelste deel van je tong reinig je met het smalle gedeelte van de tongschraper.
    • Spoel de mond eventueel nog na met een mondspoeling.
    • Maak na gebruik de tongreiniger goed schoon.

    Hoe vaak mag je een tong schraper gebruiken?

    Het reinigen van je tong met een tongschraper zou een dagelijks onderdeel van je mondverzorging moeten zijn. De reden hiervoor is dat je de slechte bacteriën van je tong verwijdert met een tongschraper en op die manier minder kans hebt op gebitsproblemen. Denk hierbij aan bloedend tandvlees, een slechte adem, tandplak en gaatjes. Gebruik daarom één keer per dag een tongreiniger.

    Welke tongschraper is het beste?

    Er is niet een tongschraper die beter is dan alle ander. Dat komt doordat iedereen zijn tong net iets anders is en bepaalde materialen fijner voor je zijn. Tongreinigers bestaan in allerlei soorten en maten:

    • Een smalle variant voor de aanslag in het midden op de tong.
    • Een bredere variant voor een bredere tong en als de aanslag zich meer achterin op de tong bevindt.
    • Een geboden variant als je een diepe tong groef hebt.

    Ons assortiment aan tongreinigers

    Met ons assortiment aan tongreinigers hopen we voor iedereen een fijne tongschraper aan te kunnen bieden. Een aantal opties van bekende merken zijn bijvoorbeeld:

    • GUM Halicontrol tongschraper: heeft een dubbelzijdige werking met een schraapkant en borstelkant. Verwijder dubbel zoveel aanslag van de tong met een frisse adem tot gevolg.
    • Halita tongreiniger: is erg plat, waardoor je minder neigingen tot kokhalzen hebt.
    • Lactona tongschraper: heeft een klein en behendig schraap oppervlak. Dit oppervlak bestaat uit zacht materiaal.
    • Piksters tongschraper: heeft een smalle, compacte pasvorm. Hierdoor is de tongschraper ideaal om kokhalzen te voorkomen, maar kun je toch goed het achterste van je tong bereiken.
    • TePe Good tongschraper: komt overeen met de natuurlijke vorm van de tong, zodat je eenvoudig de achterkant van je tong kunt schoonmaken. De slanke vorm vermindert kokhalzen.
    • Curaprox tongreiniger: heeft een dubbel reinigingsvlak en is ergonomisch gevormd, speciaal om misselijkheid tijdens gebruikt te verkleinen.

    Advies nodig over tongschrapers?

    Bij Kiesrijk.nl staan we voor je klaar om je persoonlijk advies te geven over onze tongschrapers of andere producten. Mail ons op [email protected]. Op werkdagen ontvang je binnen 24 uur antwoord van ons. Plaats je bestelling op werkdagen vóór 16:00 uur, dan wordt het dezelfde dag nog verzonden. Op naar een gezonde en schone tong!