0
Sluiten

Categorieën

Filters

    Kiesrijks Keuzehulp voor tandenstokers

    Tussen tanden en kiezen blijven vaak etensresten en bacteriën zitten, omdat de dikke borstelharen van een tandenborstel hier niet goed tussen kunnen reinigen. Het is daarom aan te raden om goed tussen tanden en kiezen te reinigen, bijvoorbeeld met tandenstokers, flosdraad of ragers.

    De ruimtes tussen tanden en kiezen worden ook wel interdentale ruimtes genoemd. Deze zijn meestal smaller tussen de voortanden dan tussen de kiezen achterin de mond. Hierdoor komt het vaak voor dat je meerdere maten tandenstokers, floss of ragers nodig hebt om alle etensresten en bacteriën goed te kunnen verwijderen.

    Door tandenstokers te gebruiken kan je gemakkelijk etensresten en bacteriën verwijderen die zijn blijven zitten tussen je tanden en kiezen. Als je dit verwijdert, heb je minder kans op ontstoken tandvlees, tandplak en gaatjes. Door dagelijks tandenstokers te gebruiken, verbeter je de mondgezondheid. Tandenstokers kunnen enorm helpen wanneer je last heb van gevoelige tanden, bloedend tandvlees of gingivitis.

     

    Wat zijn de beste tandenstokers?

    Tandenstokers heb je in verschillende soorten en maten. Zo heb je drie soorten materialen waar tandenstokers van gemaakt zijn: rubber, hout en plastic. Welke tandenstoker is nu de beste? Dit antwoord is uiteraard per persoon verschillend. We leggen je graag uit welke verschillende soorten tandenstokers er zijn en welk soort tandenstoker voor wie geschikt is. Zo creëren we een duidelijk overzicht van ons assortiment aan tandenstokers en kun je gemakkelijk het soort tandenstoker vinden wat bij jou past.

    Rubberen tandenstokers

    De rubberen tandenstokers zijn het meest gebruiksvriendelijk en daardoor een goede keus voor mensen die net beginnen met het gebruiken van tandenstokers. De rubberen tandenstokers zijn gemakkelijk in gebruik, doordat ze redelijk flexibel zijn. Hierdoor bewegen ze beter mee met de natuurlijke curve van je tanden en kun je makkelijker de interdentale ruimtes reinigen. Ook zijn rubberen tandenstokers de beste keus als je last hebt van ontstoken tandvlees (gingivitis) of gevoelige tanden, omdat de rubberen tandenstokers zachter voor je tandvlees zijn dan houten of plastic tandenstokers.

    Houten tandenstokers

    Houten tandenstokers worden al jarenlang gebruikt en zijn een echte klassieker in het badkamerkastje. Houten tandenstokers zijn effectief in het verwijderen van etensresten en opgebouwde plakresten tussen tanden en kiezen, doordat hout van nature een schurende werking heeft. Ook zijn houten tandenstokers goedkoop én een duurzamer alternatief voor plastic of rubberen tandenstokers. De houten tandenstoker kan het tandvlees beschadigen als je er te hard mee overweg gaat. Daarom is het belangrijk om houten tandenstokers eerst vochtig te maken met speeksel of water. De natuurlijke smaak van hout is niet altijd lekker. Daarom bestaan er houten tandenstokers met een coating waar een smaakje aan zit, zoals de tandenstokers met mint.

    Plastic tandenstokers

    Een alternatief voor houten tandenstokers zijn plastic tandenstokers. Deze zijn flexibeler dan houten tandenstokers, waardoor ze minder snel afbreken en ook niet kunnen versplinteren. Deze tandenstokers zijn erg effectief in het verwijderen van etensresten en opgehoopt tandplak. Plastic tandenstokers zijn van wat harder materiaal gemaakt dan houten tandenstokers. Hierdoor kunnen ze het tandvlees beschadigen als de tandenstokers verkeerd worden gebruikt.

    Tandenstokers met een smaakje

    Houten tandenstokers hebben over het algemeen niet een bepaald prettige smaak. Tegenwoordig worden er ook veel tandenstokers met een smaakje gemaakt. Deze houten tandenstokers zijn bewerkt en hebben vervolgens een laagje met mintsmaak gekregen. Hierdoor heb je niet de vervelende smaak van hout in je mond en je krijgt een frisse adem nadat je tussen je tanden en kiezen hebt gereinigd.

    Dunne tandenstokers

    Als je geen grote ruimtes hebt tussen je tanden, kan het voorkomen dat de standaard tandenstokers te dik zijn om tussen jouw tanden en kiezen te gebruiken. Speciaal voor deze mensen zijn er ook extra dunne tandenstokers die gebruikt kunnen worden voor smalle interdentale ruimtes. Deze tandenstokers zijn gemaakt van hout, maar ze hebben een dunnere afsnede dan de gewone tandenstokers. Als je het lastig vindt om een tandenstoker tussen je tanden te krijgen, dan kan het lonen om een dunne tandenstoker te proberen.

     

    Hoe moet ik tandenstoken?

    1. Stap 1: Druk de tandenstoker met de rechte onderkant tegen je tandvlees aan. De platte zijkanten van tandenstokers bevinden zich tussen je tanden en/of kiezen.
    2. Stap 2: Beweeg de tandenstoker rustig tussen je tanden en kiezen. Doe dit zowel horizontaal als verticaal.
    3. Stap 3: Herhaal dit ongeveer vijf keer per tand of kies.
    4. Stap 4: Spoel je mond na afloop schoon met bijvoorbeeld water of mondspoelmiddel

    Let op: tandenstokers kun je slechts éénmaal gebruiken. Zorg dat je ze na afloop weggooit.